18 jun 2015

Les dietes miracle funcionen?



Existeixen moltes dietes famoses, moltíssimes. Però en general cal ser prudents i no seguir una dieta sense prescripció mèdica més de 15 dies seguits. I, evidentment, les dietes que exclouen nutrients bàsics, aquelles que són radicalment monòtones o clarament desequilibrades s’han de descartar o bé seguir-les un dia o dos com a màxim. Al menys, sense assessorament mèdic.


Descobreix el perill de les dietes més famoses:

Hiperproteiques: és la típica dieta en què pots menjar grans dosis de carn, peix i proteïnes en general, però sense posar-hi pràcticament cap carbohidrat. N’hi ha de molts tipus. Va bé per perdre pes, però no es pot fer servir durant molt temps, perquè pot produir un increment perillós d’àcid úric i de creatinina, a més d’ocasionar molt cansament i generar un estat d’ànim baix. A més, es pot arribar a produir cetosi fàcilment. En general s’ha d’anar en compte amb totes les dietes que exclouen els farinacis.

De la sopa: aquesta dieta consisteix en prendre només una sopa diürètica i depurativa a base de verdures. És famosíssima, malgrat que resulta molt desequilibrada, insuficient i poc aconsellada per seguir més d’un dia o dos a la setmana. És ideal per fer un dia a la setmana, no més. És evident que és una pauta insuficient per a una bona alimentació.

Montignac: prohibeix barrejar els greixos amb els carbohidrats i es basa sobretot en l’índex glicèmic dels aliments (capacitat d’elevar la glucosa en sang). Dins dels seus preceptes hi ha coses encertades, però és aconsellable seguir-la només durant poques setmanes i sempre en cas que la persona estigui sana. Evidentment ens referim a la dieta Montignac que segueix la dieta mediterrània, no a les seves primeres recomanacions que eren molt desequilibrades.


Barretes substitutives: poden ser efectives per un dia o per alternar amb aliments normals. El més aconsellable és fer-les servir com a alternativa esporàdica o bé només per a un àpat al dia. A més, hi ha molts tipus de barretes. Cal utilitzar les de bona qualitat.

Dissociada: consisteix en no barrejar en el mateix àpat hidrats de carboni amb proteïnes. Pot ser efectiva sempre que sigui completa, que inclogui aliments farinacis i que no sigui massa hipocalòrica. De totes maneres n’hi ha de molts tipus. És aconsellable que hi hagi un seguiment mèdic.

Dieta de la fruita: el “dia de la fruita” pot ser una bona idea sempre que es limiti a això, a un dia, i no es tracti d’una persona diabètica, ni amb problemes amb els nivells de glucosa.

Hipocalòrica equilibrada: és la més recomanable perquè és completa, produeix pèrdues de pes moderades i es pot seguir durant temps. És la dieta que es dóna als hospitals i centres mèdics generalment.


Exemple de dieta hipocalòrica equilibrada

  • Aquesta és una dieta de 1.500-1.600 Kcal equilibrada, que farà aprimar sense grans pèrdues espectaculars –una cosa molt poc recomanable– i sense comportar cap problema de salut.
  • Per a les persones més grans i sedentàries, especialment dones, pot ser una pauta de manteniment i també per perdre entre 0,5 i 1 kg a la setmana, sense presses.
Per a les persones més joves i actives pot fer perdre mes d’1 kg a la setmana fàcilment!!


No hay comentarios:

Publicar un comentario