22 ene 2017

Diferències entre celiaquia, i sensibilitat i al·lèrgia al gluten


Intolerància al gluten o malaltia celíaca

És una malaltia sistèmica autoimmune produïda per la intolerància a les proteïnes del gluten. És a dir, la malaltia celíaca és una hipersensibilitat amb base immune, però que es manifesta a través del sistema digestiu, concretament, mitjançant l'atròfia de les vellositats de l'intestí prim. És difícil detectar-la perquè els símptomes de la celiaquia són molt diversos, tot i que els experts coincideixen a destacar tres possibles formes de presentació de la malaltia:

1) Forma típica de la intolerància al gluten

També coneguda com simptomàtica. Quan es presenten símptomes relacionats amb el sistema digestiu com diarrees, pèrdua de pes, dolor abdominal ...

2) Forma atípica de la intolerància al gluten

Els símptomes solen ser tardans i més lleus i intermitents, pel que és més complicat detectar-la. Per exemple, la presència d'anèmia, baixa estatura, trastorns de conducta, caiguda del cabell, avortaments espontanis, o fractures òssies davant cops lleus.

Les dones celíaques presenten algunes diferències en els seus símptomes. Els homes celíacs presenten per la seva banda símptomes també específics, com ara els índexs més alts d'espermatozoides anormals.

3) Forma silent o asimptomàtica

Els celíacs sense símptomes presenten determinades casuístiques que consideren a aquestes persones com a grups de risc: és el cas dels familiars de malalts celíacs o persones amb malalties autoimmunes com diabetis tipus 1, Hiper i hipotiroïdisme, artritis reumatoide, psoriasi ...

Tot i patir símptomes tan diversos, les persones amb malaltia celíaca presenten nivells positius d'a-TTG-Iga que s'han de verificar amb un especialista mitjançant una biòpsia intestinal que comprovi l'estat de l'intestí prim. Si acabes de ser diagnosticat et recomanem que consultis Tot just diagnosticat: Celíac.

Hi ha diferents malalties relacionades amb la celiaquia, com són l'atàxia per gluten, la dermatitis herpetiforme, l'osteoporosi, etc.


Sensibilitat al gluten no celíaca

Es tracta d'una patologia molt nova que també està causada pel gluten, encara que no es tracta ni d'al·lèrgia al gluten ni d'intolerància al gluten. És a dir, les proves en els dos casos són negatives però la salut de la persona afectada millora quan deixa de menjar gluten.

Si diagnosticar la celiaquia és complicat, la sensibilitat al gluten no celíaca encara ho és més, ja que els símptomes més evidents no tenen a veure amb el sistema digestiu (normalment són dolors, fatiga o canvis bruscos de comportament). A més, al donar negatiu en les proves és complicat diagnosticar-la.

Només es pot parlar de sensibilitat al gluten si la salut de la persona millora en eliminar el gluten de la seva alimentació i en canvi empitjora quan torna a consumir gluten.

Al·lèrgia al gluten

L'al·lèrgia al gluten és molt poc comú i és important distingir-la de la malaltia celíaca o sensibilitat al gluten. A diferència de la malaltia celíaca, el sistema immune dels al·lèrgics al gluten produeix anticossos davant aquesta substància que consideren perjudicial per a la salut sense necessitat que el gluten arribi a l'intestí.

Tant en la malaltia celíaca com en l'al·lèrgia al gluten intervé el sistema immunològic encara que de manera diferent.

En la malaltia celíaca, el gluten danya l'intestí prim, el que provoca que els símptomes no siguin tan immediats com en l'al·lèrgia i el resultat sigui una deficiència crònica en l'absorció de nutrients a l'intestí.



Extret de: 
https://blog.allergychef.es/diferencia-entre-la-enfermedad-celiaca-sensibilidad-al-gluten-y-la-alergia-al-gluten/

No hay comentarios:

Publicar un comentario